Amikor legutóbb találkoztam a kis csapattal, úgy búcsúztam tőlük, hogy legközelebb már egy új lakásban főzőcskézünk majd, egy nagyobb konyhában, jó környéken. Nem teljesen úgy alakult ahogy ezt akkor elképzeltem, de az új lakás, és a kellemesebb környék megvalósult. :) Egy ideje már Stőhr Gréta vegán ételeivel kényeztetem magam, így az az ötletem támadt, hogy készítsünk el magunk egy-két fogást az ő receptjeinek a segítségével. Ki is választottam három szimpatikus húsmentes ételt, és ismét csodálatosat alkottunk mi csajok a konyhában. :-)
EGZOTIKUS KUSZKUSZ
Hozzávalók:
·
3 bögre kuszkusz
·
2 csokor petrezselyem
·
1,5 bögre mandula
·
1,5 bögre pisztácia
·
1,5 bögre aszalt cseresznye vagy meggy
öntet:
·
2 citrom leve
·
6 ek balzsamecet
·
2 ek szójaszósz
·
6 ek málnaszörp
·
2 tk garam masala, vagy római kömény
·
2 tk fahéj
·
4 tk olívaolaj
Elkészítés:
Vizet forralunk, és a kuszkuszra öntjük,
kicsit sózzuk. Lefedjük és 10 percig hagyjuk párolódni. Közben elkészítjük az
öntetet. Összekeverjük a hozzávalókat, és a kuszkuszhoz adjuk. Beledaraboljuk a
magvakat és a cseresznyét, belekeverjük a kész kuszkuszba. Alaposan
összeforgatjuk. Rászórjuk a petrezselymet is.
Az öntet elkészítése során
nagyra nyílt szemekkel, kíváncsian vártuk mi lesz az eredménye annak, ha
málnaszörpöt, szójaszósszal és balzsamecettel, sőt citrommal és garam masalaval
keverünk össze, de a végeredmény felejthetetlen, isteni finom lett.
MOGYORÓSZÓSZOS KELBIMBÓ
PIRÍTOTT SZEZÁMMAGGAL
Hozzávalók:
·
900g kelbimbó
megtisztítva, megmosva, félbevágva
·
4 szál póréhagyma
·
2 tk chili (pehely)
·
4 csipet só
·
4 nagy evőkanál
mogyoróvaj
·
3 ek pirított
szezámmag
·
kevés víz
Elkészítés:
Egy wokban/ vagy serpenyőben kevés olívaolajat
hevítünk, megdinszteljük a karikára vágott póréhagymát, majd hozzáadjuk a félbe
vágott kelbimbókat. Pár percig pirítjuk.
Megsózzuk, majd kevés vizet hozzáadva és lefedve hagyjuk párolódni. Ha a víz elpárolgott, tovább pirítjuk. Megszórjuk chilivel, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat. Összekeverjük, hogy mindenhova jusson belőle. Ha a mogyoróvaj elolvadt, megszórjuk szezámmaggal.
Megsózzuk, majd kevés vizet hozzáadva és lefedve hagyjuk párolódni. Ha a víz elpárolgott, tovább pirítjuk. Megszórjuk chilivel, majd hozzáadjuk a mogyoróvajat. Összekeverjük, hogy mindenhova jusson belőle. Ha a mogyoróvaj elolvadt, megszórjuk szezámmaggal.
Itt kell megköszönnöm Anitának a kiváló - saját készítésű - mogyoróvajat, mert nem vártuk el tőle, hogy maga készítse el ezt a hozzávalót, mégis dolgozott vele.
CSOKOLÁDÉS DATOLYA
KARAMELLA
Hozzávalók:
·
4 bögre natúr, kimagozott datolya
·
6 ek kókuszolaj
·
6 ek kakaópor
·
8 ek agavé szirup
·
1,5 bögre kókusztej
·
2 tk rumaroma
·
2 csipet fahéj
·
2 csipet só
·
kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
Aprítógépbe tesszük a datolyát, az olvasztott kókuszolajat, a
kakaóport, a sót, aromát, fahéjat. Lassan elkezdjük aprítani, közben fokozatosan adjuk hozzá a
kókusztejet és a szirupot. Addig aprítjuk, míg sűrű masszát kapunk. Ezt a masszát, egy folpack-kal bélelt téglalap
alakú tálba nyomkodjuk, majd pár órára/ egy éjszakára hűtőbe rakjuk. Ezután kis kockákra vágjuk, és beleforgatjuk kókuszreszelékbe.
Azt hiszem szavak nincsenek arra, hogy milyen csodásan finom lett ez az édesség: a datolya íze szinte elveszik, a csokit érezzük, de az állaga krémes, selymes lesz. Végtelen mennyiséget lehet belőle enni, mindenképpen készítsd el magadnak, a családnak, barátoknak, és kényeztess vele mindenkit! :-)
Köszi Csajok! Legközelebb találkozunk! Már nagyon várom! :D
-KockacZukor-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése