Borozgatva, táncikálva, másokkal együtt főzőcskézni? Hm?! Aha.. jó volt! ;-) Lenne kedved hozzá? Akkor ideje belehallgatnod az alábbi zenébe, és elolvasni közben a lenti bejegyzést! ;-) Most egy képes beszámolót csináltam Nektek, de a recepteket természetesen megtaláljátok a bejegyzés végén!
Kattints ide a zenéhez:
Kattints ide a zenéhez:
A sztori főszereplői:
Zsuzsa, Anett, Anita, Viki és én.. illetve Petra.. a mi meglátott és megszeretett, nevet kapott.. nehéz szívvel elbúcsúztatott.. majd megevett petrezselymünk. :(
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
Zsuzsa, a vendéglátónk nagyon készült a közös projectünkre. A leveshez vett egy vadi új lábost, és ezeket a konyhai kütyüket.. A színes hajasoknak hasznát vettük a tojás tésztára kenegetésénél.. de az a hajtű jellegű izé komolyan elgondolkodtatott mindannyiunkat, hogy mégis hol, és hogyan.. Anett bevállalta és beledöfte a hagymába, majd megpróbálta a hagymakockázási munkafolyamatot ezzel leegyszerűsíteni. Sajnos a feladatot inkább megnehezítette a cucc, de legalább nagyokat vihogtunk közben..
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
Mint kiderült mindannyian "levelestészta szüzek" voltunk. Volt közöttünk aki már látta hogyan csinálja más, és aki még ezt sem látta.. pillogtunk egymásra, hogy akkor most ki fogja ezt a részt csinálni, de Viki nem nagyon hezitált, kezébe vette a sodrófát, és már nyújtotta is a tésztát.
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
A receptek megvitatása, és a hozzávalók átnézése után nekem az a feladat jutott, hogy a darált husit ízesítsem, és keverjem össze. Egy kanállal kezdtem.. de aztán a csajok jelezték, hogy talán a kezeimmel kéne.. így hát nekiálltam turkálni, és gyurmuszolni a husit, benne a hagymát, petrezselymet és a fűszereket. A nyers husi kóstolást visszautasítottam, de a csajok minden további nélkül bevállalták. Legközelebb talán már én is bátrabb leszek. :)
Jah, hogy a menüt még meg sem osztottam veletek.. Íme: Du Barry leves + Francia húspástétom leveles tésztában.
Bár Zsuzsa felajánlotta az úszó szemüvegét a hagyma felkockázásához, sírás helyett nevetés volt, így a szemüvegre nem volt szükség végül. ;-)
A francia ebédhez dukáló borokat kitettük az erkélyre hűlni, de Zsuzsa már a főzőcske elején felajánlotta a Hétfürtös Tokaji borát.. amit senki nem tudott visszautasítani. A francia zenére pedig már délelőtt elkezdte mindenki billegetni a hátsóját..:)
Anita tüsténkedett a tűzhely és az asztal körül, igazi konyhatündér volt!
Viki profi tészta-kezelését muszáj volt lefotóznom. Hát nem csodás?! :)
A félkész pástétom!
A Du Barry leves receptje szerint a karfiolok 2/3-át le kell turmixolni, és 1/3-át a már kész levesbe "díszítő elemként" kell beletenni. Viki olyan gondosan válogatta ki a legszebb szemeket, hogy a leves elfogyasztása közben is átfolyt rajtunk ez a szeretet. :) Viki közölte, hogy ő szokott karfiol levest készíteni.. mire én meghökkenve mondtam neki, hogy milyen karfiol leves? Ezentúl dübárri levesnek tessék azt nevezni.. ;-)
A leveshez világos rántást kellett készíteni. Viki, Anett, Anita és én is azonnal passzoltuk a feladatot, hogy csak azt ne. Miután megvitattuk, hogy akarunk-e egyáltalán rántást a levesbe tenni, vagy csak egy habarás kerüljön bele, Zsuzsa végül tökéletesen abszolválta a feladatot.
Krokodil koma Amerikából érkezett Zsuzsa konyhájába, de nem kell aggódni, itthon is lehet ilyen szilikon csodákat kapni. Frankó kis eszköz, még én is beszerzem a mini konyhámba!
Nem.. nem volt mosogatógép.. :(, de Anett megmutatta, hogy még ezt a kötelezően kellemetlen konyhai strapát is lehet mosolyogva csinálni..:) Éljen a hősnő brigád, Anett, és Anita (mert ő vállalta a végső simításokat)! :)
Íme a kész ételek. A húspástétom leveles tésztában, amihez édesapám határtalanul finom savanyú káposztáját tálaltuk, és a végtelenül krémes, ízes Du Barry levesünk!
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
A bevetés sikerrel zárult! Korgó gyomorral ültünk az ebédlőasztalhoz, és élveztük a fáradozásaink gyümölcsét.
Köszönöm nektek Lyányok ezt a csodás napot! Igazán üdítő, vidám, és tanulságos volt! Alig várom a következőt!
Az újabb összeröffenés február 23-án, szombaton lesz megtartva! Akit érdekel a közös kotyvasztós program velünk, írjon nekem a kockaczukor.postalada@gmail.com-os címemre, vagy keressen a facebookon itt: http://www.facebook.com/KockacZukor.
-KcZ-
A receptek:
Du Barry leves
Hozzávalók:
1,5 l húsleveslé (avagy 2 leveskocka :)
1 közepes fej karfiol
3 dkg vaj
1 kanál liszt
2,5 dl tej
1 tojás
2 dl tejszín
szerecsendió
só
Elkészítés:
A megtisztított karfiolt hideg húsleveslében kell feltenni főni. Kb. 15 perc múlva le kell szűrni, és a karfiol 2/3-át le kell turmixolni, míg a megmaradt 1/3 részt a kész leveshez kell majd keverni. A vajból, lisztből és a tejből rántást kell készíteni, majd a berántott levest sóval és szerecsendióval kell ízesíteni és összeforralni. A tojássárgáját a tejszínnel simára kell keverni, és bele kell csorgatni a levesbe, összekeverni vele. (A tojással már nem szabad forrnia a levesnek!) A főzőcske végén az egészben hagyott karfiolrózsákat vissza kell tenni a levesbe, majd azt forrón tálalhatod.
Francia húspástétom leveles tésztában
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma apróra vágva
petrezselyem
só
bors
3-6 tojás keményre főzve
50 dkg leveles tészta
Elkészítés:
A darált húst össze kell keverni a sóval, borssal, a hagymával és a petrezselyemmel. A leveles tésztát két részre kell osztani, és az egyik felét kinyújtani, tepsibe rakni, rátenni a pástétomot, majd 20 percre 180 fokos sütőbe kell tenni. Ha az idő letelt, a pástétomra rá kell szeletelni a főtt tojásokat, majd a leveles tészta másik felét rá kell teríteni. Tojással kend le a tetejét, kicsit szúrkáld meg villával, és 20 percre újra mehet a sütőbe a tepsi. Illatozik már? Letelt a 20 perc? Akkor kisebb-nagyobb szeletekre vágva tálalhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése