2013. január 13., vasárnap

AZ ELSŐ KOCKACzUKOR BEVETÉS

Borozgatva, táncikálva, másokkal együtt főzőcskézni? Hm?! Aha.. jó volt! ;-) Lenne kedved hozzá? Akkor ideje belehallgatnod az alábbi zenébe, és elolvasni közben a lenti bejegyzést! ;-) Most egy képes beszámolót csináltam Nektek, de a recepteket természetesen megtaláljátok a bejegyzés végén! 

Kattints ide a zenéhez:

A sztori főszereplői:

Zsuzsa, Anett, Anita, Viki és én.. illetve Petra.. a mi meglátott és megszeretett, nevet kapott.. nehéz szívvel elbúcsúztatott.. majd megevett petrezselymünk. :(



Zsuzsa, a vendéglátónk nagyon készült a közös projectünkre. A leveshez vett egy vadi új lábost, és ezeket a konyhai kütyüket.. A színes hajasoknak hasznát vettük a tojás tésztára kenegetésénél.. de az a hajtű jellegű izé komolyan elgondolkodtatott mindannyiunkat, hogy mégis hol, és hogyan.. Anett bevállalta és beledöfte a hagymába, majd megpróbálta a hagymakockázási munkafolyamatot ezzel leegyszerűsíteni. Sajnos a feladatot inkább megnehezítette a cucc, de legalább nagyokat vihogtunk közben..





Mint kiderült mindannyian "levelestészta szüzek" voltunk. Volt közöttünk aki már látta hogyan csinálja más, és aki még ezt sem látta.. pillogtunk egymásra, hogy akkor most ki fogja ezt a részt csinálni, de Viki nem nagyon hezitált, kezébe vette a sodrófát, és már nyújtotta is a tésztát.




A receptek megvitatása, és a hozzávalók átnézése után nekem az a feladat jutott, hogy a darált husit ízesítsem, és keverjem össze. Egy kanállal kezdtem.. de aztán a csajok jelezték, hogy talán a kezeimmel kéne.. így hát nekiálltam turkálni, és gyurmuszolni a husit, benne a hagymát, petrezselymet és a fűszereket. A nyers husi kóstolást visszautasítottam, de a csajok minden további nélkül bevállalták. Legközelebb talán már én is bátrabb leszek. :)

Jah, hogy a menüt még meg sem osztottam veletek.. Íme: Du Barry leves + Francia húspástétom leveles tésztában. 



Bár Zsuzsa felajánlotta az úszó szemüvegét a hagyma felkockázásához, sírás helyett nevetés volt, így a szemüvegre nem volt szükség végül. ;-)



A francia ebédhez dukáló borokat kitettük az erkélyre hűlni, de Zsuzsa már a főzőcske elején felajánlotta a Hétfürtös Tokaji borát.. amit senki nem tudott visszautasítani. A francia zenére pedig már délelőtt elkezdte mindenki billegetni a hátsóját..:)



Anita tüsténkedett a tűzhely és az asztal körül, igazi konyhatündér volt!



Viki profi tészta-kezelését muszáj volt lefotóznom. Hát nem csodás?! :)


A félkész pástétom!


A Du Barry leves receptje szerint a karfiolok 2/3-át le kell turmixolni, és 1/3-át  a már kész levesbe "díszítő elemként" kell beletenni. Viki olyan gondosan válogatta ki a legszebb szemeket, hogy a leves elfogyasztása közben is átfolyt rajtunk ez a szeretet. :) Viki közölte, hogy ő szokott karfiol levest készíteni.. mire én meghökkenve mondtam neki, hogy milyen karfiol leves? Ezentúl dübárri levesnek tessék azt nevezni.. ;-) 




A leveshez világos rántást kellett készíteni. Viki, Anett, Anita és én is azonnal passzoltuk a feladatot, hogy csak azt ne. Miután megvitattuk, hogy akarunk-e egyáltalán rántást a levesbe tenni, vagy csak egy habarás kerüljön bele, Zsuzsa végül tökéletesen abszolválta a feladatot.


Krokodil koma Amerikából érkezett Zsuzsa konyhájába, de nem kell aggódni, itthon is lehet ilyen szilikon csodákat kapni. Frankó kis eszköz, még én is beszerzem a mini konyhámba!


Nem.. nem volt mosogatógép.. :(, de Anett megmutatta, hogy még ezt a kötelezően kellemetlen konyhai strapát is lehet mosolyogva csinálni..:) Éljen a hősnő brigád, Anett, és Anita (mert ő vállalta a végső simításokat)! :)


Íme a kész ételek. A húspástétom leveles tésztában, amihez édesapám határtalanul finom savanyú káposztáját tálaltuk, és a végtelenül krémes, ízes Du Barry levesünk! 





A bevetés sikerrel zárult! Korgó gyomorral ültünk az ebédlőasztalhoz, és élveztük a fáradozásaink gyümölcsét.


Köszönöm nektek Lyányok ezt a csodás napot! Igazán üdítő, vidám, és tanulságos volt! Alig várom a következőt!

Az újabb összeröffenés február 23-án, szombaton lesz megtartva! Akit érdekel a közös kotyvasztós program velünk, írjon nekem a kockaczukor.postalada@gmail.com-os címemre, vagy keressen a facebookon itt: http://www.facebook.com/KockacZukor.

-KcZ-


A receptek:

Du Barry leves

Hozzávalók:

1,5 l húsleveslé (avagy 2 leveskocka :)
1 közepes fej karfiol
3 dkg vaj
1 kanál liszt
2,5 dl tej
1 tojás
2 dl tejszín
szerecsendió

Elkészítés:

A megtisztított karfiolt hideg húsleveslében kell feltenni főni. Kb. 15 perc múlva le kell szűrni, és a karfiol 2/3-át le kell turmixolni, míg a megmaradt 1/3 részt a kész leveshez kell majd keverni. A vajból, lisztből és a tejből rántást kell készíteni, majd a berántott levest sóval és szerecsendióval kell ízesíteni és összeforralni. A tojássárgáját a tejszínnel simára kell keverni, és bele kell csorgatni a levesbe, összekeverni vele. (A tojással már nem szabad forrnia a levesnek!) A főzőcske végén az egészben hagyott karfiolrózsákat vissza kell tenni a levesbe, majd azt forrón tálalhatod.

Francia húspástétom leveles tésztában

Hozzávalók:

40 dkg darált sertéshús
1 fej vöröshagyma apróra vágva
petrezselyem
bors
3-6 tojás keményre főzve
50 dkg leveles tészta

Elkészítés:

A darált húst össze kell keverni a sóval, borssal, a hagymával és a petrezselyemmel. A leveles tésztát két részre kell osztani, és az egyik felét kinyújtani, tepsibe rakni, rátenni a pástétomot, majd 20 percre 180 fokos sütőbe kell tenni. Ha az idő letelt, a pástétomra rá kell szeletelni a főtt tojásokat, majd a leveles tészta másik felét rá kell teríteni. Tojással kend le a tetejét, kicsit szúrkáld meg villával, és 20 percre újra mehet a sütőbe a tepsi. Illatozik már? Letelt a 20 perc? Akkor kisebb-nagyobb szeletekre vágva tálalhatod.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése