2012. december 9., vasárnap

MEGGYES, ZABPELYHES KEKSZ

Az apró konyhámat egy kisebb csatatérré változtattam, pedig csak egy zabpelyhes kekszet sütöttem. A laptopomról olvastam a receptet, miközben Nina Zilli és Annalisa énekeltek mellettem olaszul, én pedig halandzsa nyelven követtem őket: néha Pavarottis öblösséggel, néha fütyürészve, néha egy kis plusz dallamot belefűzve, és a kekszem hozzávalóival elbeszélgetve.. Igen. No. Énekelve beszélgettem a tönköly liszttel, és a magozott meggyel: mit keresel a földön, ne ragadj mááá be, változz kis sütivé, stb. A szomszédok elég jól bírták a műsorom, senki nem kalapálta a radiátort, hogy hagyjam abba.

A recept egyszerű és egyértelmű, könnyen követhető. Éééééés! Méricskélni kell hozzá! Éééééés, bár eddig nekem nem volt konyha mérlegem, ez tegnap óta megváltozott! Ugyanis igazi Kockaczukor bloghoz passzoló ultramodern, kör alakú, türkiz mérleget kaptam két kebelbarátnőmtől. Annyira örültem neki, hogy ma egyszerűen muszáj volt méricskélnem. :) Soha nem sütöttem még süteményt, és olyan nagyon komolyba nem is mertem belevágni, így esett a választásom a zabkekszre. Lehet, hogy ez nem is a sütemények kasztjához tartozik? Lehet, hogy a keksz, alsóbb rendű mint az édes krémesek? Nem baj, én abszolút koncentráltan, és lélegzet-visszafojtva ücsörögtem a kis sámlimon a gáztűzhely előtt, figyelve, hogy nehogy odaégjen az alja.  



Miután mindet egyesével megszemléltem, és nyugtáztam azt is, milyen finomak, sajnos ismét szembesülnöm kellett azzal, hogy még mindig nincs mosogatógépem.. :(( Valaki?! Hm?! Naaa..


Hozzávalók:

- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 8 dkg nádcukor
- egy csipet só
- 20 ml vanília lé
- 15 dkg darált zabpehely
- 10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
- 1 ek méz
- 1 tk szódabikarbóna
- 2 marék meggy (meggybefőtt)

Elkészítés:

A tojást a cukorral, sóval, mézzel és a vajjal kikevertem. Hozzáadtam a vaníliát, majd a zabpelyhet. A lisztet elkevertem a szódabikarbónával, majd fokozatosan a krémhez adtam. Hozzáadtam a magozott meggyet. Kanálnyi darabokat a tenyeremben keksz formára lapítottam, majd - mivel nem volt itthon -sütőpapír helyett vajazott alufólián, előmelegített sütőben megsütöttem.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, csak egy kicsit túl omlós. De isteni az íze, a győri zabkekszre emlékeztet. Köszi a receptet.:)

    VálaszTörlés