A harmadik Kockaczukor bevetésünk házigazdája Szilvi volt, aki a menühöz illő japán gyümölcsborral várt minket. Bár senkire nem jellemző, hogy a napjait alkohollal kezdje, valahogy mégis mindenki örömmel fogyasztotta már reggel tízkor ezt a finom konyakos desszertbort. Sőt, azonnal két körrel kezdtünk. ;-)
A menü saját készítésű sushi, és egy Kasutera nevű japán mézes sütemény volt.
Szerintem vágjunk is bele. :-))
Anita reggel azzal hívott, hogy sajnos nem tud eljönni, mert a családján végig futó vírusos rondaság megtalálta őt is. Jelezte azért, hogy a rá kiosztott hozzávalót elhozza nekünk. Ez nagyon rendes volt tőle, bár szerintem látni akart minket, hiányoztunk neki :-). Sajnáltuk, hogy nem tartott velünk ezen a klassz össznépi sushizáson.
Anita reggel azzal hívott, hogy sajnos nem tud eljönni, mert a családján végig futó vírusos rondaság megtalálta őt is. Jelezte azért, hogy a rá kiosztott hozzávalót elhozza nekünk. Ez nagyon rendes volt tőle, bár szerintem látni akart minket, hiányoztunk neki :-). Sajnáltuk, hogy nem tartott velünk ezen a klassz össznépi sushizáson.
A sushi készítés szakértője Judit volt. Ő mutatta meg nekünk, hogy miként kell előkészíteni ezt a japán ételt, és hogyan is kell összerakni a rizses rudacskákat. Még mielőtt elkezdtük volna a főzőcskét, Judit jelezte, hogy meglepit hozott.. és kiosztotta mindenkinek a kis ajándékát: egy-egy általa festett pálcikát. Nem egyszerű evő pálcikák voltak ezek. A ráfestett írásjelek különböző jelentéssel bírtak, aminek alapján mindenki kiválaszthatta a személyiségének leginkább megfelelőt.
A bevetés résztvevői, és a személyre szóló pálcikák:
Judit - saját, állandó pálcikái vannak, ezt hozta magával
Szilvi - barátság, hűség, megértés
Viki - víz, erő, élet
Áci - menny, lélek, béke
Szilva - szív, boldogság, egészség
Veronka - szépség, harmónia, nyugalom
Móni - nap, világosság, energia
Edit/ KockacZukor - cseresznyevirág.. :-)
A Kasutera hozzávalói:
6 tojás
10 ek cukor
2 ek méz
2 ek Tokaji aszú vagy japán édes bor
2 ek növényi olaj
1 tk fehér borecet
1 csésze liszt
Elkészítés:
Válasszuk el egymástól a tojás sárgáját és a
fehérjét. A sárgáját verjük fel 1 evőkanál cukorral. Adjuk hozzá a mézet, a
bort, az olajat, a liszt felét és keverjük össze. Tegyük a tojásfehérjébe az
ecetet, a maradék cukrot és verjük fel kemény habbá. A
felvert tojásfehérje 1/3-át lazán keverjük bele a tojássárgája keverékbe. Adjuk
hozzá a maradék lisztet, majd a tojáshab maradékát is. Óvatosan keverjük össze. A
tésztát öntsük sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába, amit állítsunk vízzel teli tepsibe. A sütő hőmérsékletét 180°C-ra állítsuk és 35 percig süssük. Ha a tészta túl gyorsan kezd el barnulni, akkor rakjunk a tetejére is sütőpapírt.
Amíg a japán süti sült,
előkészítettük a sushi hozzávalóit. Zöldség pucolás, lazac szeletelés, rizs
főzés következett. Munka megosztással el is készültünk ezzel a sütihez
szükséges 35 perc alatt.
Amikor Judit meghatározta, hogy ki milyen zöldséget hozzon
magával, fontos volt, hogy ezek a zöldségek színesek is legyenek, hiszen a
sushinál a látvány is fontos, nem mindegy milyen színeket rejt a sushi karika
közepe.
Judittól megtudtuk, hogy a sushinak több
féle-fajtája van, és mi most az ún. maki sushit fogjuk készíteni.
Hozzávalók:
- nori lap (pirított alga lap)
- rizs (nem kell feltétlenül sushi rizs, az a lényeg hogy
kis szemű, kerek rizs legyen)
- hal, rák, uborka, avokádó, sárgarépa ill. ízlés szerint
egyéb zöldségek
- szójaszósz, wasabi
Mielőtt elkezdtük volna összerakni a saját
tekervényeinket..;-), meg kellett tanulnunk használni a pálcikákat.
Természetesen eltartott egy ideig amíg megtaláltuk pont azokat az ujjakat
amik az alsó pálcikát tartják, és a felső pálcikát mozgatják. Szerintem úgy tíz
perc után már mindenki arra panaszkodott, hogy teljesen elzsibbadt a keze..:-).
Viszont mindenki fel tudta emelni a pálcákkal a sushit, mindenki bele tudta
mártogatni a szója szószba, és mindenki képes volt a szájához emelni a falatokat. Nagy koncentrálással, de sikeresen abszolváltuk a feladatot. :-) Nagyon büszkék voltunk magunkra! :-)
Maki sushi készítése:
A vizet feltesszük főni, (ebben az esetben bő
vízben főzzük a rizst)- attól függ mennyi rizst akarunk használni, kell a vízbe
só, cukor, ecet. Puhára főzzük, vagyis addig, amíg a két ujjunk között
már szét tudjuk nyomni a rizsszemet. Közben lehet kóstolgatni, hogy mikor jó,
majd leszűrjük. Nem baj ha egy kis nedvesség marad rajta, legalább nem szárad
ki. Hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Addig előkészítjük a zöldségeket
és egyéb hozzávalókat. Lehetőleg közel egyforma méretűre vágjunk fel mindent.
A
sushi tekeréséhez használt bambuszgyékényre (japán neve makisu) rátesszük a
nori lapot, érdesebb felével felfelé. Erre tesszük a kihűlt rizst. Hagyományosan kézzel formáznak kis gombócokat és azt nyomkodják szét
egyenletesen a lapon. Mi most kanalat használtunk. A riszt úgy kell elhelyezni a lapon, hogy a tőlünk távolabb eső szélén hagyjunk 2-3 cm-t
szabadon. Ezt a kis részt akár be is lehet nedvesíteni, hogy feltekeréskor majd
összetapadjon a nori. A rizsre lehet kenni egy kis wasabit, majd
erre a többi hozzávalót.
Feltekerésnél
arra kell figyelni, hogy szorosan csavarjuk fel, mert így fog jól összeállni,
evésnél nem esik majd szét. A tekercsre ráborítjuk a gyékényt, és a tekerés végeztével még
többször végignyomkodjuk a kezünkkel. Hagyjuk egy kicsit állni, majd éles
késsel szeleteljük fel falatnyi darabokra. Szójaszószba lehet mártogatni.
Íme a csapat, és a saját készítésű remekművek:
Judit:
Veronka:
Szilva:
Szilvi:
Móni:
Viki:
Áci:
Edit/ Naky/ KockacZukor.. összeszorított szájjal koncentrálva:
A komoly koncentrációt ;-) igénylő munka után jöhetett a falatozás és a jól megérdemelt desszert is. Judit hozott nekünk fehér golyócskákat, amik édes babpürével voltak töltve.. már nem tudom mi volt a neve.. de nemigen nyerte el ez a japán édesség a tetszésünket.
Inkább ettük a saját készítésű japán sütinket, amit leginkább a piskótához tudnék hasonlítani. Egy kis házi baracklekvárral öntöttük le. Mindkét rúd elfogyott, vagyis elhihetitek, sikerült és fincsi is lett. :-)
A kajakómás órákat borozgatással, nevetéssel, csicsergéssel és klassz kis eszmecserékkel töltöttük ismét. Kár, hogy vége lett ennek is.. :-( A jó dolgok közben mindig olyan gyorsan telik el az idő..
És még egy kis ráadás. :-) Szilvi volt a nap megnyitója a japán welcome drink-kel, és ő volt az, aki a napot apró meglepijével zárta. Szerencsesütiiiit bontottunk! Móni szerint ezt kéne adják a templomokban is.. akkor tutti eljárna..;-)
Móni: Minden lehetséges, ha erősen hiszel benne. (A lényeg az erős szón van! ;-))
Veronka: Nehezen fogsz vetni, de gazdagon aratsz majd! (Csak jönne már a tavasz! ;-))
Edit: Kedvesed arra inspirál, hogy gondtalanul töltsd el szabadidődet és lustálkodj. (Erre engem nem kell inspirálni..;-))
Szilvi: Egy jó hír felvidít. (Hmm..)
Viki: A csillagok ma kedvezően állnak számodra. (Ezt bizonyítja az is, hogy velünk volt a harmadik bevetésen is! A legjobb helyen volt! ;-))
Áci: Titkos rajongód hamarosan megjelenik a színen. (Várjuk, várjuk! ;-))
Szilva: A szeretet szemével nézve minden más értelmet nyer. (Hmm..)
Judit: A mosolygás ragadós, csak próbáld ki. (Kipróbálta, és tényleg ragadt..;-))
Májusban már kint a szabadban találkozunk, végre napsütésben, és melegben!
Aki velünk tartana a következő közös főzőcskézésen, az írjon nekem a kockaczukor.postalada@gmail.com címre, vagy keressen meg a KockacZukor facebook oldalán: www.facebook.com/KockacZukor.
AZ
ELŐZŐ BEVETÉSEK LEÍRÁSAIT ITT TALÁLOD! :-)
Az első bevetés:
http://kockaczukor.blogspot.hu/2013/01/az-elso-kockaczukor-bevetes.html
A második bevetés:
http://kockaczukor.blogspot.hu/2013/02/a-masodik-kockaczukor-bevetes.html
Az első bevetés:
http://kockaczukor.blogspot.hu/2013/01/az-elso-kockaczukor-bevetes.html
A második bevetés:
http://kockaczukor.blogspot.hu/2013/02/a-masodik-kockaczukor-bevetes.html
もうすぐお会いしましょう!= Viszlát!
-KockacZukor-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése