2013. június 19., szerda

KOCKACzUKOR FŐZŐSULIBAN - A WOK

Az úgy volt.. hogy ismét volt valahogy.. ;-) Pontosabban: még a Balcsin voltam, amikor megcsörgetett Eszter, hogy elmennék-e vele főzőcskézni még aznap este. Éppen pakoltam, és készültem visszamenni Budapestre, vagyis a válaszom csak az lehett, hogy juhééé! 


Kilencen jöttünk össze a főzősuliban (http://www.chefparade.hu/fooldal), hogy thai és maláj wok ételeket készítsünk. Az első dolog ami meghökkentett, hogy a hozzávalókból nagyon sok félét használtunk, ugyanakkor egy-egy hozzávaló mini mennyiségű volt: egy kisujjnyi gyömbér, egy falatnyi répa, két kis fej gomba.. Nekem először az járt a fejemben, hogy vajon legalább így kettesével elég lesz-e egy normál étkezésre ennyicske mindenből. A végén persze kiderült, hogy a három féle ételből egy-egy adagot enni nem kis teljesítmény. Én már a második adag után feladtam, és a harmadik fogást azonnal elcsomagoltam. 

Nagyokat nevettünk magunkon, amikor a hámozó késsel vagdostuk a zöldséget vagy húst, de hamar fel lettünk világosítva, és most már elmondhatjuk, hogy nagykorúvá váltunk ebből a szempontból is..:-)

Nagyon klassz recepteket kaptunk, és nagyon finom ételeket készítettünk. A receptek ismertetése előtt azért azt el kell mondanom, hogy a hozzávalók beszerzése egy átlag közértben nem fog menni. Javasolom a Vásárcsarnok melletti  - vagy bármely a városban megtalálható - Ázsia bolt meglátogatását.

Az alábbi képen a THAI VEGYES KÓKUSZLEVEST látjátok. Nagyon érdekes volt a kókusszal húst, csírát, tésztát enni.. hiszen én eddig csak édesen fogyasztottam a kókuszt. De érdemes elkészíteni, kellemes ízélmény.

Eredet: Thaiföld

Főzési idő: 15-20 perc

Hozzávalók 4 fő részére:

10 dkg bambuszrügy
2-3 répa
egy közepes póréhagyma
vastag kínai tészta előfőzve
20-30 dkg szűzpecsenye
0,5 l húsleves alaplé
0,5 l kókusztej
kevés cukor
1-2 ek sötét szójaszósz
1 ek chili pasta
2 ek olaj
2 lime
  
Elkészítés:

A pórét karikákra, a húst, a répát és bambuszt vékony és kicsi csíkokra vágjuk. Az olajat a wokban felforrósítjuk, és a chili pastát belerakjuk. Majd a húst, a répát és a hagymát tesszük hozzá. 1-2 percig nagy lángon pirítjuk. Hozzáadjuk a szóját. Felöntjük az alaplével, majd a kókusztejjel, és jól összefőzzük  kb. 5-10 perc alatt. A bambuszt elég a vége felé hozzáadni. A főzés vége fele adjuk hozzá az előfőzött tésztát. Kevés cukorral, sóval ízesítjük, majd tálalás előtt még lime levet facsarunk bele.


Ez a szépség a MARHAHÚS-WOK VEGYES ZÖLDSÉGGEL ÉS BAZSALIKOMMAL és A VEGYES PIRÍTOTT RIZS. 


De az én kedvencem a PAD THAI, vagyis én most ennek a receptjét osztom meg veletek. :-) Mennyei manna, én bármikor képes vagyok ezt megenni. Különleges keveréke a sok íznek, laktató, izgalmas.

Eredet: Thaiföld

Elkészítési idő: 15 perc előkészítés + 5 perc sütés wokban

Hozzávalók 4 fő részére:

ízlés szerint chili pasta
15-20 dkg előfőzött tészta kihűlve
fél csokor újhagyma
fél szár póréhagyma
5-10 dkg tisztára mosott szójababcsíra
2-3 ek napraforgó olaj
1-2 evőkanál világos szójaszósz
1-2 ek halszósz
2 gerezd fokhagyma
fél deka cukor
10-15 dkg garnélarák vagy darált csirke vagy darált sertéshús
1 tojás
1 citrom vagy zöldcitrom
5 dkg pirított földimogyoró apróra zúzva
pad thai szósz - vagy édes chili szósz és osztriga szósz keveréke

Elkészítés:

A tésztát megfőzzük és félre rakjuk. A mogyorót megpirítjuk, mozsárban összetörjük és félrerakjuk. Minden egyéb hozzávalót a tűzhely mellé kis tálakban előkészítünk, hogy kéznél legyenek azonnal amikor elkezdünk wokozni. A felforrósított wokban olajat hevítünk, majd hozzáadjuk a chili alapot, az aprított fokhagymát, a hagyma keverék felét. További fél perc után hozzáadjuk a garnélarákot, majd a halszószt és a szójaszószt is. Mikor a rákok kezdenek átpirulni, és a wok újra sistereg, akkor ráöntjük a tojást. Jól összekeverjük és fél percig sütjük. Ekkor adjuk hozzá a tésztát, összesütjük. A legvégén, az utolsó fél percben a babcsírát, és a hagyma másik felét adjuk hozzá. Az utolsó alapos keverés után le is kapcsolhatjuk a tüzet, és ekkor felöntjük a tésztát a pad thai szósszal. Durvára tört mogyoróval , és facsart lime lével tálaljuk. Frissen jó!


A főző suli elrendezése, berendezése klassz volt, az árban volt egy ital is, borozgattunk, nevettünk, figyeltünk, értetlenkedtünk, de Laci, a főzőiskola  kitalálója türelmesen felelt minden kérdésünkre. Ami nagyon hiányzott, az az ételek elfogyasztására szánt idő, hogy komótosan elcsámcsoghassak mindenen.. persze ez azzal járt volna, hogy késő éjszakáig is ott vagyunk. Nekem ez nem okozott volna gondot.. szépen lassan élvezni a remek ételeket! :-) 


-KcZ-


3 megjegyzés:

  1. Hu, nagyon irigykedem! Biztos klassz volt :)

    VálaszTörlés
  2. az az ételek elfogyasztására szánt idő, hogy komótosan elcsámcsoghassak mindenen..
    =
    na azért volt idő, na jó de nem komotosan :)
    üdv és köszi

    Kócsa L.

    VálaszTörlés
  3. Mirtill: ajánlom a Chef Parade főzőiskolát, kukkantsd meg a weboldalukat (a bejegyzésben szerepel az elérhetőségük)!

    Laci: szuper volt, köszönöm az élményt! ;-)

    VálaszTörlés