A családomnál töltött karácsonyi napok olyan gyorsan elszaladtak, hogy észre sem vettem. Anya olyan kis diós-vaníliás kifliket készített, amiket ellenségnek kellett minősítsek, hogy távol tudjam magam tartani tőlük. Édesapám pedig a világ legjobb halászlevét, székelykáposztáját, marhapörköltjét, és savanyúságait készíti. Kitaláltam, hogy a remek ételeit átörökítem a jövőbe. Megkértem arra, hogy írjuk le a receptjeit. Többször rákérdezett, hogy minek ez most nekem, de nem mondhattam el neki, hogy szépen fokozatosan elkészítem és megajándékozom majd a saját szakácskönyvével. :-)
(Kedves ismerős Olvasók! Ti se árulkodjatok plíz! ;-))
Szóval az egy hét alatt vidéken ízletesebbnél ízletesebb hazait ehettem.. Nem volt lelkiismeret furdalásom, mert ez az időszak erről is szól. Most viszont, hogy időközben hazatértem, ideje visszatérni a táplálkozás light verziójára, ami nem zárja ki azt, hogy ez az étel is finom legyen. Sőt!
A keleti ízeket nagyon szeretem, de mivel már belezavarodtam abba, hogy itt az év utolsó és első napján milyen húst lehet, és mit nem lehet enni, úgy döntöttem, azzal oldom meg a fejtörést okozó problémám, hogy nem készítek húsos ételt. :-) Így jutottam arra a döntésre, hogy zöldségcurry-t főzök. Valójában ezt az ételt bármilyen zöldséggel készítheted, tehetsz bele burgonyát, kihagyhatod a borsót, és a fűszereket is szájízed szerint adagolhatod. Ami viszont ne maradjon ki belőle, az a curry és a kurkuma.
A curryt ajánlott is néha fogyasztani, mert megelőzi a cukorbetegség kialakulását, immunerősítő hatású, sőt egyes daganatos betegségek kialakulását is megakadályozza. A kurkumát is szokták rákgyógyszernek nevezni, jó az ízületi bántalmakra, csökkenti az infarktus kialakulását, koleszterincsökkentő hatása van.. és még annyi jó, hogy kisebb tanulmányt lehetne írni róla.
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2013
A zöldségcurry hozzávalói (4 személyre):
2 ek olívaolaj
3 közepes sárgarépa felkarikázva
1 fej vöröshagyma csíkokra vágva
fél piros pritamin paprika csíkokra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 maroknyi brokkoli
2 maroknyi borsó
350 gr üveges csicseriborsó
fél paradicsom négy részre vágva
2 ek tejföl
2 dl tej
1 ek curry
fél ek kurkuma
fél ek tandoori fűszer
bors
só
Elkészítés:
A borsót, a karikákra vágott répát és a brokkolit megpároltam. Egy másik edényben az olívaolajon megpirítottam a hagymát és pritaminpaprikát, majd hozzáadtam a fűszereket, a fokhagymát. Erre rátettem a külön párolt zöldségeket és a csicseriborsót, majd felöntöttem a tejjel és hozzáadtam a tejfölt is. Miközben a zöldségek rotyogtak és fokozatosan sűrűsödtek a tejfölös tejben, folyamatosan kóstoltam, és feljavítottam az ízeket. Sóztam, borsoztam, adtam hozzá ismét curryt, tandoori keveréket, majd hagytam ismét rottyanni egyet. A tej és tejföl helyett használhatsz kókusztejet, illetve tejszínt is. Bevallom, én elfelejtettem a kókusztejet megvenni, így a hűtőben található dolgokkal kellett pótolnom. :-)
A köretet én általában kihagyom, de a nem fogyókúrázóknak tálalj mellé barna rizst. :-)
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2013
Jó étvágyat! :-)
-KcZ-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése