Pénteken
esett és zuhogott, dörgött az ég és villámlott. Próbáltam magam folyamatosan
nyugtatni, hogy nem mossa el a víz a másnapi pikniket. Már megsültek a kis
cookie-k amiket az eseményre szántam, sőt egyesével mindet csomagoltam is.
Vágytam arra, hogy tele pocakkal az eget bámuljam, és vágytam a lelkes
társaságra.
Szombat
reggelre az előző esti viharnak nyoma sem volt, sőt madárcsicsergésre keltem!
A
csajokat a Margit-sziget szökőkútjánál vártam.. volna, ha lett volna szökőkút..
:-) Sajnos elbarikádozta a Fővárosi Vízművek, éppen felújítás alatt van. Ettől
függetlenül megtaláltuk egymást a résztvevőkkel. Fülig érő szájjal néztem ahogy
a lányok nagy pakkokkal közelednek. Be kellett pakolni a plédeket, a saját
készítésű finomságokat, valami itókát.. Vagyis nagy meghajlás mindenki előtt,
aki eljött és élvezte a napot velem, velünk.
Mivel
mire letelepedtünk el is érkezett az ebédidő, azonnal kipakoltuk a
„kulináriákat”, „megterítettünk” és végig kóstoltunk mindent egytől egyig,
sóstól édesig. Nyammogtunk és mertünk újra, hümmögtünk és elismerően
bólogattunk.. :-) Igazi piknikre való ételeket ettünk, amiket egytől egyig
szívből ajánlok Neked is kedves olvasó! Nem fogsz csalódni! Sőt!
A
kiadós ebéd után következett a pléden fetrengős, locsifecsi kajakóma.. Ezt nem
is ragozom nagyon tovább, szerintem mindenki tudni fogja miről beszélek az
alábbi néhány recept áttekintése után. :-)
Házi
müzliszelet (Viki)
Hozzávalók (20 szelethez):
20 dkg zabpehely
aszalt vörösáfonya (én csak úgy ránézésre tettem bele, kb. 5 dkg lehetett)
2 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál mogyoró (húskloffolóval összetörve)
15 dkg méz
20 dkg vaj
aszalt vörösáfonya (én csak úgy ránézésre tettem bele, kb. 5 dkg lehetett)
2 evőkanál kókuszreszelék
2 evőkanál mogyoró (húskloffolóval összetörve)
15 dkg méz
20 dkg vaj
Elkészítés:
A mézet és a vajat serpenyőben állandó kevergetés mellett összeolvasztjuk.
Beletesszük a zabpelyhet, a kókuszreszeléket és a mogyorót is, folyamatos
kevergetés mellett megpirítjuk. A vörösáfonyát is a masszába keverjük. Egy
tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát rásimítjuk, majd 150 fokon kb. 15
perc alatt készre sütjük. A sütőpapírral együtt kivesszük, hagyjuk hűlni, majd
szeletekre vágjuk. Lehúzzuk a sütőpapírt, utána hagyjuk tovább keményedni a
szeleteket.
Az
eredeti recept fügét használt, de lehet aszalt meggy, barack vagy más gyümölcs
is. A mogyorót mandulával is lehet helyettesíteni.
Bagett
(2 rúdhoz) (Viki)
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt
3 dkg friss élesztő
1 evőkanál só
½ evőkanál cukor
liszt a kidolgozáshoz
Elkészítés:
A
lisztet tálba szitáljuk. 2,5 dl langyos vizet elkeverünk az élesztővel, sóval
és a cukorral, majd a liszthez adjuk. Lisztezett felületen 5 percig gyúrjuk.
Lisztezett tálban nejlonzacskóban 5 órát pihentetjük.
A
tepsit kibéleljük sütőpapírral. A tésztát kicsit újra átgyúrjuk, és két tepsi
hosszúságú rudat formázunk. A tepsin letakarva 1 percet pihentetjük. A sütőt
250°C-ra (légkeverésnél 220°C) melegítjük. A rudakat megkenjük langyos vízzel,
ferdén ½ cm mélyen többször bevágjuk.
A
sütőben (középen) 10 percig sütjük, majd 200°C°-on (légkeverésnél 180°C) 15-20
perc alatt készre sütjük. Azonnal megkenjük hideg vízzel.
Miután
kihűlt mindkét végét levágjuk, és a belsejét kiszedjük. Ezt később
felhasználjuk a töltelékhez.
Töltelék:
1. Spenótos, sajtos
A spenótot kevés olívaolajon megfuttatjuk, reszelt fokhagymát adunk hozzá. Egy
tálban összekeverjük a sajtot (cottage cheese, de szerintem lehet ricotta is),
a spenótot, sóval, borssal fűszerezzük, majd visszatöltjük a bagettbe.
A tojást keményre főzzük, a sonkát kockára vágjuk. A bagett kiszedett
belsejéhez keverjük az összevágott sonkát és tojást, adunk hozzá reszelt
sajtot, friss petrezselymet, sót, borsot. Egy kis tejet keverünk hozzá, hogy
összeálljon, majd visszatöltjük a bagettbe.
Padlizsános-édesburgonyás
mártogatós (Szani)
Hozzávalók:
1
közepes méretű padlizsán
1
közepes méretű édesburgonya
olívaolaj
2-3
dkg vaj
só,
bors
2-3
gerezd fokhagyma
marokkói
fűszerkeverék
Elkészítés:
A
megmosott padlizsánt félbevágjuk, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk. Az
édesburgonyát hámozás és darabolás után szintén olajjal megkenjük és
fűszerezzük. A burgonyát és padlizsánt
kivajazott tepsiben 30-40 percig lefedve pároljuk/ sütjük. Majd hagyjuk
kihűlni és a zöldségeket egy tálba tesszük (a padlizsán héja nem kell).
Hozzáadjuk a vajat, fokhagymát, további fűszereket és jól összeturmixoljuk.
Hűtőben hagyjuk tovább hűlni, majd kenyérre kenve fogyaszthatjuk.
Zöldfűszeres grissini
(Anita)
Hozzávalók:
50
dkg búzaliszt
1
kocka/tasak élesztő
1
tk porcukor
1,
25 dl natúr joghurt
2
tk zöldfűszer-keverék (pl. bazslikom, oregánó, lestyán, metélőhagyma)
1
dl olívaolaj
1,
5 dl langyos víz
Elkészítés:
Az
élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben (vagy ha tasakos élesztőt használunk,
azt lehet azonnal lisztbe keverni). A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd a
többi hozzávalót is és sima tésztává gyúrjuk. Meleg helyen kelesztjük, míg
megnő. (20-30 perc). A tésztát átgyúrjuk, majd vékony rudacskákat sodrunk
belőle, olyan vastagra és hosszúra, amilyet szeretnénk. (A vastagabbak jobban
megnőnek a sütés alatt, a vékonyabbaknál ez nem annyira feltűnő). Ha nem
szeretnénk kézzel sodorni, akkor kinyújtjuk és vékonyan csíkozzuk fel. A
sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd ott további 20 percet kelesztjük.
Előmelegített sütőben (200 fokon, vagy gázon 4-5 fokozaton) 10-15 percig
sütjük.
Zabpelyhes, meggyes
cookie (Edit/ KockacZukor)
Nekem
ez volt a piknikes finomságom. Mivel egyszer már bemutattam nektek ennek a
receptjét itt a KockacZukor blogon, emiatt most csak a linkjét másolom ide
nektek:
Annyit azért még hozzátennék, hogy most annyiban újítottam, hogy nem csak vanília aromát, de mandula aromát is tettem a tésztába. Sokkal ízesebb lett. :-)
Zelleres mártogatós
(Anita)
Hozzávalók
4 főre:
1
nagy fej zeller
1
csomag (10 dkg) tömlős sajtkrém
1
dl tejföl
só
1
csokor metélőhagyma (vagy fél fej kisebb vöröshagyma)
Elkészítés:
A
zellert megmossuk, zöldjét levágjuk, a gumót meghámozzuk és vékony szeletekre
vágjuk. Kuktában, csöppolajon először megfuttatjuk, majd kevés vizet öntünk alá
és a kuktát lezárva puhára pároljuk. A puha zellert még melegen összenyomjuk/
turmixoljuk. ezután krémesre keverjük a többi hozzávalóval. (A metélőhagymát
apróra vágva adjuk hozzá, vöröshagyma használata esetén azt reszelve tegyük a
krémbe.) Behűtve tálaljuk mártogatósnak zöldségekkel, kenyér rudacskákkal vagy
szendvicskrémként.
Persze volt egyéb finomság is.. Pl. ők itt lent ni. :-) De szerintem már telítődtetek az eddigi receptekkel!
Jó étvágyat minden PIKNIK-re vihető finomsághoz!
Nemsokára közzéteszem a júniusi KockacZukor találkozó időpontját és helyszínét! Figyeljétek a blogot, illetve a KockacZukor facebook oldalát! :-)
Csók a pocikra!
KockacZukor
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése