Olyan színesek, olyan illatosak, olyan aprók, és finomak, puha és érdes tapintásúak. Végtelen az erejük, olyan hatalommal bírnak, mint méretben sokkal nagyobb dolgok sem. Mutatósak, és kecsesek, imádom őket, mint a fényképezőgépem modelljeit. A főzés - ugye - nem az én asztalom, de ha már jobban megismerkedtem velük az ételek útján is, akkor tájékoztatlak titeket a tapasztalataimról. Most még csak elméletben pár érdekes infó.
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
A fűszereket négy csoportba sorolhatjuk, amik az alábbiak:
gyökér, és kéregfűszerek
levélfűszerek
termésfűszerek
virágfűszerek
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
Tuuudom, tuuuudom, felsorolás, és túl hosszú, ezért biztos
uncsi ami lentebb következik - gondoljátok, de higgyétek el, ha én izgalmasnak
tartom az alábbi infókat, ti is annak fogjátok tartani.
A fűszerek fő hatóanyagai:
Alkaloidok: bódító, izgató, fájdalomcsillapító, élénkítő hatásúak. Vízben nem oldódó, központi idegrendszerre is ható erős vegyületek.
Ásványi anyagok: Az ásványi anyagokat a testépítő anyagok közé sorolják, mert a magnézium, kálcium, vas, foszfor, jód – a csont és
más szövetek, valamint a zsír fontos építőanyagai.
Keserű anyagok: Közös sajátosságuk az erősen keserű íz, fokozzák a nyál és
gyomornedv elválasztást, a gyomor és bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban
lévő nyiroksejtek, melyeknek
a fehérjék felszívódásában van fontos szerepük.
Növényi csersavak: Erjedést, rothadást, gyulladást gátló
hatásuk miatt a bélflórában a bomlási folyamatokat, a kellemetlen
szagképződéseket, a baktériumok elszaporodását kedvezően
befolyásolják, oszlatják.
Illóolajok: Fűszereink nagy része tartalmaz illóolajat vagy
más aromás anyagot.
Az illóolajok az ételeknek illatot és ízt adnak, ezen kívül elősegítik,
serkentik az emésztést, gyulladáscsökkentő és baktericid hatásuk is van.
Glikozidok: ilyet tartalmaz pl. a mustár, a retek, a hagyma, a torma. A glikozidok a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik elő. Fokozzák a bélműködést és az étvágyat.
Szerves savak: Fertőtlenítő és anyagcsere-szabályzó hatásuknál fogva jó
szolgálatot tesznek az emésztőcsatornában. A fűszernövények majd minden
részében előfordulnak.
Növényi festékanyagok: hozzájárulnak az étvágy fokozásához. Festékanyagot tartalmazó fűszerek, például: kurkuma, paprika, sáfrány, komló, petrezselyem, stb.
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
Vitaminok: A szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen anyagok, hiányuk komoly betegségeket okozhat, mivel a szervezetünk nem tudja előállítani mindezeket az anyagokat, a táplálékkal kell szervezetünkbe juttatni.
Szénhidrátok: A szervezet kalóriával való ellátásához nélkülözhetetlenek. Gyulladást csökkentő hatásúak.
Zsírok, zsíros olajak: Szerepük a fűszerek esetében nem számottevő, mivel olyan kis mennyiségben fordulnak bennük elő, hogy az étel összes tápanyagértékét jelentősen nem fokozzák. Leginkább termésekben, magvakban találhatók.
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
A fűszerek számomra még titkot jelentenek. Olyan titkokat hordoznak, amik megfejtése csodálatos út és felfedezés lehet, ha kellő türelemmel állok hozzá.
A gerslit nem felejtettem ám el.. ;-)
De a gersli nem fűszer.
VálaszTörlés:) Igen tudom, de ezzel a megjegyzéssel csak az előző blog bejegyzésemre utaltam, miszerint gerslis ételt fogok legközelebb készíteni..:) - kockaczukor
VálaszTörlés