2012. október 8., hétfő

A FŰSZEREK ÉS AMI BENNÜK VAN

Olyan színesek, olyan illatosak, olyan aprók, és finomak, puha és érdes tapintásúak. Végtelen az erejük, olyan hatalommal bírnak, mint méretben sokkal nagyobb dolgok sem. Mutatósak, és kecsesek, imádom őket, mint a fényképezőgépem modelljeit. A főzés - ugye - nem az én asztalom, de ha már jobban megismerkedtem velük az ételek útján is, akkor tájékoztatlak titeket a tapasztalataimról. Most még csak elméletben pár érdekes infó. 



A fűszereket négy csoportba sorolhatjuk, amik az alábbiak:

gyökér, és kéregfűszerek
levélfűszerek
termésfűszerek
virágfűszerek


Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography

Tuuudom, tuuuudom, felsorolás, és túl hosszú, ezért biztos uncsi ami lentebb következik - gondoljátok, de higgyétek el, ha én izgalmasnak tartom az alábbi infókat, ti is annak fogjátok tartani.

A fűszerek fő hatóanyagai:

Alkaloidok: bódító, izgató, fájdalomcsillapító, élénkítő hatásúak. Vízben nem oldódó, központi idegrendszerre is ható erős vegyületek.

Ásványi anyagok: Az ásványi anyagokat a testépítő anyagok közé sorolják, mert a magnézium, kálcium, vas, foszfor, jód – a csont és más szövetek, valamint a zsír fontos építőanyagai.

Keserű anyagok: Közös sajátosságuk az erősen keserű íz, fokozzák a nyál és gyomornedv elválasztást, a gyomor és bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban lévő nyiroksejtek, melyeknek a fehérjék felszívódásában van fontos szerepük.

Növényi csersavak: Erjedést, rothadást, gyulladást gátló hatásuk miatt a bélflórában a bomlási folyamatokat, a kellemetlen szagképződéseket, a baktériumok elszaporodását kedvezően befolyásolják, oszlatják.

Illóolajok: Fűszereink nagy része tartalmaz illóolajat vagy más aromás anyagot. Az illóolajok az ételeknek illatot és ízt adnak, ezen kívül elősegítik, serkentik az emésztést, gyulladáscsökkentő és baktericid hatásuk is van.

Glikozidok: ilyet tartalmaz pl. a mustár, a retek, a hagyma, a torma. A glikozidok a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását segítik elő. Fokozzák a bélműködést és az étvágyat.

Szerves savak: Fertőtlenítő és anyagcsere-szabályzó hatásuknál fogva jó szolgálatot tesznek az emésztőcsatornában. A fűszernövények majd minden részében előfordulnak.

Növényi festékanyagok: hozzájárulnak az étvágy fokozásához. Festékanyagot tartalmazó fűszerek, például: kurkuma, paprika, sáfrány, komló, petrezselyem, stb.



Vitaminok: A szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen anyagok, hiányuk komoly betegségeket okozhat, mivel a szervezetünk nem tudja előállítani mindezeket az anyagokat, a táplálékkal kell szervezetünkbe juttatni. 

Szénhidrátok: A szervezet kalóriával való ellátásához nélkülözhetetlenek. Gyulladást csökkentő hatásúak. 

Zsírok, zsíros olajak: Szerepük a fűszerek esetében nem számottevő, mivel olyan kis mennyiségben fordulnak bennük elő, hogy az étel összes tápanyagértékét jelentősen nem fokozzák. Leginkább termésekben, magvakban találhatók.



A fűszerek számomra még titkot jelentenek. Olyan titkokat hordoznak, amik megfejtése csodálatos út és felfedezés lehet, ha kellő türelemmel állok hozzá. 

A gerslit nem felejtettem ám el.. ;-)

2 megjegyzés:

  1. :) Igen tudom, de ezzel a megjegyzéssel csak az előző blog bejegyzésemre utaltam, miszerint gerslis ételt fogok legközelebb készíteni..:) - kockaczukor

    VálaszTörlés