2013. február 25., hétfő

A MÁSODIK KOCKACzUKOR BEVETÉS ;-)

Főszereplők:
Viki és a konyhája ;-)


Anita


Szani


Szilvi


Móni


és én. :)


Viki ezzel a kis iránymutató felirattal várt minket, nagyon elérzékenyültem, kedves kis ajándék volt tőle:


Viki nem csak kézműveskedett a KockacZukor kedvéért, de a kis társaságot saját készítésű koktéllal várta.
A Welcome drink:
Caipirinha koktél
Hozzávalók: cukor, lime, jég, brazil cukornád pálinka.



A recepteket az interneten találtam, és azért esett a marhára a választásom, mert úgy gondoltam, csapatban bátrabb leszek, illetve akik már dolgoztak ezzel a hússal, azoktól majd tanulhatok. :) Így a következő fogásokat készítettük el. 
Főétel:
Carbonnade - Flamand marhatokány
Desszert:
Nutellahabos tortácskák

Ezt a két finomságot ebben a bejegyzésben egy plusz recepttel is kiegészítettem, de most még nem árulom el, hogy mi is ez a bonus track. ;-) Olvass velem tovább! ;-)



Mivel marhatokányt akartunk készíteni, és mivel ez több óra főzést igényel, ezért már korán reggel
találkoztunk. Nem mondom, hogy szombat reggel könnyű volt hatkor kelni, majd átcsörtetni a városon, de a társaság és a finomságok megérték a megpróbáltatásokat. :-)
A "hogyiskezdjük" probléma hamar elmúlt, és


belecsaptunk a lecsóba. :)

1. felvonás:

Carbonnade (Flamand marhatokány) recept
Hozzávalók:
4 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál vaj
1,5 kg marhalapocka, nagy kockákra vágva
só és bors
fél kg hagyma, a hagyma félbe, majd szeletekre vágva
2 kövér sárgarépa, felkarikázva
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál mustár
5 dl barna sör
2 dl víz
3 babérlevél, darabkákra törve
1 nagy csokor apróra vágott, friss petrezselyem a tálaláshoz
3 dl tejföl
+ kenyér
Elkészítés:
Szani szuper tálat hozott a marha elkészítéséhez, olyat, amit be lehet tenni a sütőbe is több órára. Nagyon örültünk a felajánlásnak, mert nekünk többieknek nem volt otthon ilyen speckó cuccosa. A sütőt 150 fokon kezdtük el előmelegíteni. 
A felkockázott marhahúst több részletben előpirítottuk egy olyan edényben amiben vajat és olajat olvasztottunk össze. Nem szabad az összes húst egyszerre elkezdeni pirítani, mert akkor a kockák nem pirulni fognak, hanem megpárolódnak. Az előpirított húst kiszedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és félretesszük. Vagyis nem a sütés közben sózunk, borsozunk, hanem utána!


A lábosban maradt olaj-vaj keveréken megpirítottuk a hagymát és répát is. Ezeket is sózzuk, borsozzuk, már a sütés közben is. 

Amíg a zöldségek megpirulnak, egy külön tálban kézi habverővel összekevertük a sűrített paradicsomot, a mustárt, a barna sört, és a vizet. 
Az előpirított zöldségekhez visszatettük a húst, adtunk hozzá babérleveleket, majd ráöntöttük a sörös keveréket. Az egészet felforraltuk.


Ahogy felforrt a húsos ragu, áttettük az egészet abba a spéci tálba amit Szani hozott, és betettük az előmelegített sütőbe. Célszerű a sütő rácsát alufóliával befedni, mert a 2-3 órás főzés alatt biztos kibugyog majd az étel. Ha alufóliát használtok, nem kell majd a sütőt sikálnotok a főzőcske után. ;-) Volt egy csörgő kutyánk, amit egy-egy óra letelte után újra és újra figyelmeztetett minket, hogy kóstolnunk kell. Két és fél órán át főtt a marhatokányunk a sütőben.
A Carbonnade tálalásánál rákanalaztunk petrezselyemmel összekevert tejfölt, illetve megszórtuk ezzel a friss petrezselyemmel.



Hogy mi volt a köretünk? :D 
Szani saját házi készítésű isteni finom kenyerei!!! 

Szani volt olyan rendes, hogy megosztotta velünk ennek a csodának a receptjét, így ezek után már mi is elkészíthetjük otthon. Én már ki is találtam, hogy ezzel fogom meglepni a szüleimet húsvétkor.. szegények még úgysem láttak engem sütni, főleg nem kenyeret! :-)



Hozzávalók:
0,5 kg liszt (fele-fele arányban lehet finomliszt és rozsliszt)
1,5 cs szárított élesztő
0,5 dl tej
csipet cukor
szárított paradicsom
olívabogyó
fokhagyma
só, bors
szárított oregánó
szárított bazsalikom
3 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztbe belerakjuk a sót, borsot és szárított fűszernövényeket. A 0,5 dl tejbe belerakunk egy csipet cukrot és mikrohullámú sütőben langyosra melegítjük. Ebbe belerakjuk az 1,5 csomag szárított élesztőt és hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni. Ha felhabosodott, hozzátesszük a liszthez.
Az aszalt/ szárított paradicsomot, az olajbogyót és a fokhagymát aprító gépben jól összepépesítjük, majd a lisztes alappal összedolgozzuk. Az olajbogyóból kb. 6-7 szem, az aszalt paradicsomból 4-5 szem, a fokhagymából 2-3 gerezd kell. A liszthez adott felhabosodott élesztőn és az összeaprított olivabogyó- paradicsom- fokhagyma pépen kívül a 3 dl. langyos vizet is hozzá kell adni, mert úgy kapunk lágy tésztát.  Egy műanyag tálban hagyjuk ezt kelni kb. 1,5 órán át. A tetejét kevés olajjal lekenhetjük, hogy ne száradjon ki. 
Ha megkelt, újból átgyúrjuk és hagyjuk még egy órán át kelni.
A sütőt előmelegítjük közben, majd 180-200 fokon kb. 20-25 percen át sütjük a kenyeret.
Aki ezt a receptet nem próbálja ki, élete egyik legfinomabb élményétől fosztja meg magát! Vagyis bátorság és hajrá! :-) Köszönjük Szani!



Természetesen nem csak főzőcskéztünk. Volt móka és kacagás, volt komolyabb hangvételű beszélgetés, és volt egy kis farsang is, amikor a lányok megtalálták Viki Velencéből hozott maszkját. :) Minden pont így volt rendjén, pont emiatt a hangulat miatt jöttünk így össze. :-)



Egy kis pihi után következett a desszert.

2. felvonás:
Nutella habos tortácskák
Hozzávalók:
10 dkg vaj
20 dkg csokidarabos keksz
20 dkg jó minőségű tejcsokoládé
20 dkg legalább 70%-os étcsokoládé
20 dkg Nutella
6 dl tejszín
még egy kis vaj a formák kikenéséhez
Elkészítés:
Kivajaztunk több formát. A 10 dkg vajat felolvasztottunk tűzhelyen, majd félretettük, hogy kihűljön. 
Aprítógépben összedaráltuk a csokis kekszet. Ezt összekevertük az olvasztott vajjal, majd ezt a masszát elosztottuk a formák aljában. 
A tej- és étcsokit apró darabokra tördeltük, enyhe gőz fölött, kis részletekben folyósra olvasztottuk. (Lábosba vizet forraltunk, majd egy műanyag tálat tettünk erre. A lángot kisebbre vettük, és ebben a tálban, gőz fölött olvasztottuk a vajat.) A felolvasztott csokihoz hozzákevertük a Nutellát és félre tettük a tálat, hogy a keverék kihűlhessen. 
Közben habot vertünk a tejszínből. 



A Nutellás-csokis keveréket óvatosan összekevertük a habbal, figyelve arra, hogy a hab össze ne törjön.


Az elkészült habkrémmel megtöltöttük a formákat, és kitettük a jéghideg teraszra hűlni 1-2 órára..:D Persze ha nincs téli teraszod, teheted a hűtőbe is az édességet! ;-)



Mikor a főétel után elkezdtük enni ezt a finomságosságot, rájöttünk, hogy kisebb formákba kellett volna adagolnunk, mert ez egy elég nehéz desszert. Sőt, ha csak a habot adagolod ki és kihagyod a "tésztáját" képező vajas kekszet, akkor is tökéletes élményt nyújt mint az ebéd végén a pont.



A közös ebéd után nagyon hamar kajakómába esett mindenki..:-). Elnyújtóztunk fotelben, kanapén, borozgattunk, és csicseregtünk. Másnap mindenkitől megkaptam a visszajelzést, hogy hazaérve szundítottak egyet, vagy a pihenésen kívül nagyjából más nem is ment a nap további részében. :-)

Ismét egy szuper csapat dolgozott együtt, és ismét egy szuper kis napot töltöttünk együtt!

Köszönöm Lyányok! ;-)

Találkozunk a 3. bevetésen!

-KcZ-

Ha jelentkeznél Te is, és főzőcskéznél velünk, akkor írj nekem a kockaczukor.postalada@gmail.com címre, vagy keress meg a facebook oldalamon: http://www.facebook.com/KockacZukor.

1 megjegyzés:

  1. Azt elfelejtettem odaírni, hogy a liszthez adott felhabosodott élesztőn és az összeaprított olivabogyó- paradicsom- fokhagyma pépen kívül a 3 dl. langyos vizet is hozzá kell adni, mert úgy kapunk lágy tésztát. Ha tudod, ezt még írd oda légy szíves, nehogy emiatt ne sikerüljön valakinek a kenyere! :-) (Az olajbogyóból kb 6-7 szem, az aszalt paradicsomból 4-5 szem, a fokhagymából 2-3 gerezd kell- ha valakit pontosabban érdekelnek a mennyiségek.)
    Egyébként amit hazahoztam desszert maradványt, a férjemnek nagyon ízlett, nincs az a tömény édesség amit Ő ne tudna felfalni! :-)

    VálaszTörlés